Skip to main content
Inspiration

”Om du vill göra något annat, tveka inte.”

Det kan låta klyschigt, men påminn dig själv om att det aldrig är för sent för förändring. Eftersom jobbet är så stor del av ens liv kan man ju se till att ha roligt när man är där. Tro mig, det är det bästa du kommer att göra

Mikael satsade två år för att byta karriär.

Mikael Nordström kände att det var dags att bryta sig loss från bekvämlighetsbubblan och göra något annat. Han är 36 år ung och kommer ifrån Unbyn som ligger på södra sidan älven mellan Boden och Luleå. Han är målare i grunden med gesällbrev inom måleri och har jobbat i branschen i 15 år.

– Måleriet är en jättebra bakgrund att ha, och jag är tacksam för alla år. Men jag trodde liksom många andra att jag var fast i att göra samma sak livet ut. När jag började känna att det var alltför många år kvar att jobba, insåg jag snart att det var dags att bryta mig loss från bekvämlighetsbubblan och göra någonting annat. Det var då jag bestämde mig. Eftersom jag valde att börja plugga senare i livet kikade jag på YH som alternativ, med tanke på den relativt korta vägen till jobb.

Vad lockade dig att söka till utbildningen Inköp & Supply Management?
– Först började jag faktiskt på Logistikerprogrammet, men i samma korridor fanns en annan utbildning som hette Inköp & Supply Management, som fångade mitt intresse. ”Inköp” – det skapade en nyfikenhet hos mig och det gjorde att jag tog tanken vidare och pratade med andra som gick den utbildningen. Svaren jag fick av samtliga var att det var en jättebra utbildning på alla sätt och vis, och de rekommenderade mig att söka. Efter bara en termin på Logistiker sökte jag in och blev antagen till ISM hösten 2018. Det visade sig vara det bästa jag gjort, säger Mikael.

Han berättar att han tidigare varit med och lämnat anbud från leverantörssidan och därför visste lite om Inköp sedan tidigare.
– Men i stort är det som att ha öppnat dörren till en helt ny värld. En gigantisk och intressant sådan.

Vad hade du för tankar, förväntningar och farhågor inför dina studier?
– Mina farhågor var hur jag skulle klara av att börja studera igen efter så många år. Men det visade sig bara vara en fördel eftersom jag nu senare i livet har en helt annan motivation och därför kunde ta mig an utmaningen på ett annat sätt. Att komma in med livs- och arbetslivserfarenhet in i studier ska heller inte underskattas – på något sätt kommer man att ha nytta av allt man gjort tidigare, säger Mikael.

Fick jobb direkt och trivs som fisken

Du fick jobb direkt?
– Ja, i dag är jag nyligen anställd som Inköpare på Luleå kommun där jag jobbar med offentliga upphandlingar och trivs som fisken i vattnet. Dagarna är komplexa och utmanande, men det är det som gör det så himla roligt och ingen dag är den andra lik. Många av mina kollegor har gått samma utbildning som jag, och historiskt har de flesta haft lätt att få jobb efter utbildningen, vilket också är en stor anledning till valet av utbildningsform.

Vad är det du gillar med YH?
– YH som utbildningsform är verkligen kanon! Genom LIA-perioderna (lärande i arbete) får man chansen att känna det praktiska arbetet på pulsen och då kan man avväga om man valt rätt. Genom att vara ute på arbetsplatserna får man också tillfälle att skapa ett värdefullt kontaktnät, plus värdefull erfarenhet som underlättar bryggan ut till anställning i ett senare skede.

Så vad tyckte du om dina två år på NBI?
– Skolan är lyhörda för de studerandes åsikter, och man får vara med och påverka genom att två representanter från varje klass får chansen att sitta med i utbildningsprogrammets ledningsgrupp.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa Inköp & Supply Management?
– Om du är ute efter en utbildning som ger dig en stabil och bred grund för att jobba med inköp inom både privat och offentlig sektor och som leder till roliga, omväxlande och fartfyllda dagar, kan jag varmt rekommendera denna utbildning. Det kan bli ditt livs bästa beslut.

Tack Mikael och fortsätt ha roligt på jobbet!

Mikael har inte deltagit i tjänsten Rusta & Matcha utan gått en YH-utbildning för att byta karriär.

Red. anm.