Firar YH-examen online – men det viktigaste saknas

Den 17 juni tar 200 studerande examen efter två års YH-studier på NBI och Handelsakademin runtom i Sverige. Men ingenting är som vanligt. De studerande har varit hemma sen 18 mars och utbildningsledarna är bekymrade.

Det är inte firandet i sig som bekymrar, för Mia Dahl är precis rätt person att krydda tillställningen med lite traditionellt, lite modernt, stämningsfullt och med kända artister.

– Vi streamar firandet med hjälp av Söderentertainment och Skåne TV och artisterna är på plats i studion. Lollo från the Mamas kommer, Mia Skogh sjunger “Den blomstertid… och Linus Svenning avslutar, förklarar Mia Dahl, chef YH-utbildningar.

Nej, det som är lite småjobbigt är att inte få träffa dem fysiskt, peppa dem och ge dem den där härliga lycka-till kramen och fira med en härlig lunch och få ett stämningsfullt firande.

Känsla, själ och fortsatt kontakt

– Vi är tillsammans under en ganska lång tid och en utbildningsledare lär känna sina studerande så väl. I rollen som utbildningsledare är jag både tjatig morsa och god vän, jag vet vad hunden heter, vad de drömmer om. Och jag släpper dem inte förrän jag sett att de fått ett anställningsbevis. Vi driver nätverk på LinkedIn för att hitta nya företagskontakter och hjälpa dem på alla tänkbara sätt i sin nya yrkesroll. Så relationen fortsätter, men vi är lite bekymrade över att vi inte får träffa dem alls. Vi vill så gärna ge dem en riktigt bra avslutning som de minns och tar med sig in i sin nya framtid

Hur kom du på idén med artisterna?

– Jag jobbade tidigare som cityledare i Lund, och mitt jobb var att marknadsföra staden, att visa att Lund är attraktiv som handelsplats och besöksmål. Stora evenemang drar stora mängder folk, och jag har ordnat massor, säger Mia. Så jag har många kontakter i mitt nätverk, och våra svenska artister är ju också drabbade. Vi valde Skåne för evenemanget – vi hade ju reserestriktioner när vi gjorde planeringen. Men vi har studerande i hela landet – i Göteborg, Växjö, Luleå och Malmö som nu tar examen

Det låter dyrt, det här?

– I år satsar vi mer än tidigare, vi ville göra något riktigt extra, något stämningsfullt men ändå roligt. För oss är det så viktigt att få med känsla och själ. Det personliga och familjära genomsyrar hela vår verksamhet och är det viktigaste vi har. Den här gången har vi har så lite tid på oss att sätta det här minnet när vi inte kan träffas fysiskt. Vår VD Hans Bergqvist kommer att hålla tal, och alla utbildningsledarna kommer att säga något till “sina” studerande. Sen får vi samla dem alla till en lunch i höst och ge dem den där kramen och önska lycka till, säger Mia.